Translator: Jon Dujaka
Reviewer: Helena Bedalli Kur isha i vogël, I adhuroja makinat. Kur mbusha 18, E humba shokun tim të ngushtë në një aksident rrugor. Kështu. Pastaj vendosa t'ia dedikoj jeten time në shpëtimin e një milion njerëzve çdo vit. Nuk e kam arritur këtë gjë, kështuqë ky është vetëm një raport mbi progresin, por jam këtu t'iu tregoj pak për makinat vetë-vozitëse. E pashë konceptin në fillim në Sfidën e Madhe DARPA ku qeveria e Sh.B.A e lëshoi një shpërblim për një makinë vetë-vozitëse që mund të navigonte në shkretëtirë. Edhe pse aty ishin njëqind skuadra, ato makina nuk shkuan askund. Kështu që ne në Stanford vendosëm që të ndërtonim një makinë vetë-vozitëse ndryshe. Ne ndërtuam trupin dhe programin. Ne e bëmë që të mësonte nga ne, dhe e lëshuam të lirë në shkretëtirë. Dhe a paimagjinueshmja ndodhi: u bë makina e parë që ishte kthyer ndonjëherë nga një Sfidë e Madhe DARPA — duke i fituar Stanford-it 2 milion dollarë. Por ende nuk kishte shpëtuar asnjë jetë. Prej asaj, puna jonë u fokusua në ndërtimin e makinave që mund të vozisin kudo ku vetëm — çdo rrugë në Kaliforni. Ne kemi vozitur 225,000 kilometra. Makinat tona kanë sensor me anë të së cilëve mund të shikojnë në mënyrë magjike çdo gjë për rreth tyre dhe të vendosin në çdo aspekt të vozitjes. Është mekanizmi perfekt i vozitjes. Kemi vozitur në qytete, si në San Francisco këtu. Kemi vozitur nga San Francisco në Los Angeles në Autostradën 1. Kemi hasur në vrapues autostrada të rënduara nga trafiku, kabina për pagesa, dhe e gjitha kjo është pa një njeri në timon; makina vozit vet. Në fakt, përderisa vozitëm 225,000 kilometra, njerëzit nuk e vërejtën. Rrugë malore, ditë dhe natë, si dhe rrugën zigzage Lombard në San Francisco. (Të qeshura) Ndonjëherë makinat tona çmenden, dhe bëjnë akrobacione të vogla. (Video) Njeri: Oh Zoti i Madh Çfarë? Njeriu i dytë: Po vozitë vetë. Sebastian Thrun: Unë nuk mund ta ringjall shokun tim Harold, por unë mund të bëj diçka për të gjithë njerëzit që kanë vdekur. A e dini se aksidentet trafikore janë shkaku numër një për vdekjen e të rinjve ? Dhe a e kuptoni se gati të gjitha këto janë pasoje e gabimeve njerëzore e jo gabimeve mekanike, prandaj mund të parandalohen nga makinat? A e kuptoni se ne mund të ndryshojmë kapacitetin e aurostradave dy ose tre herë nëse ne nuk do të mbështetëshim në precizitetin e njeriut për të qëndruar në korsi — përmirësimin e pozicionit të trupit dhe prandaj të vozisim pak më afër së bashku në korsi pak më të ngushta, dhe ti largohemi bllokimit të trafikut në autostrada ? A e kupton se ti, përdorues i TED-it, shpenzon një mesatare prej 52 minutave në ditë në trafik, duke e shpenzuar kohën tënde në udhëtimin tënd të përditshëm? Ti mund ta rifitosh këtë kohë. Kjo është katër miliard orë të shpenzuara vetëm në këtë shtet ( Kaliforni ). Dhe është 9 miliard litra benzinë të shpenzuara. Un mendoj se është një vizion këtu, një teknologji e re, dhe po shpresoj se do të vijë një kohë kur gjeneratat pasardhëse do shikojnë pas dhe do të thonë se sa qesharake ishte që njerëzit po i vozisnin makinat. Faleminderit. (Duartrokitje)